Fortfarande dyrt att handla på kreditkort!

17 september 2012

kreditkortRäntorna är de lägsta i modern tid men att handla på kredit är fortfarande dyrt. Räntan på bankernas kreditkort ligger i vissa fall på över 15 procent.  Kreditkort är ett praktiskt sätt att hålla koll på sina inköp och ibland också en utväg när pengarna tryter mot slutet av månaden. Den som betalar hela kortfakturan slipper bry sig om höga räntor men för den som börjar utnyttja kortkrediten kan det bli dyrt.

Ingen av bankerna har en effektiv ränta (se faktaruta) på kreditkortskrediter som är lägre än 10 procent och faktum är att många kunder skulle kunna låna billigare hos ”snabblåneföretag” som GE Money Bank eller Svea Ekonomi.

Räntemarginalen på de här kontokortskrediterna är alltså mycket hög. Inte ens när Sverige i princip hade nollränta (mellan juli 2009 och april 2010 var reporäntan 0,25 procent) kröp räntorna under 10 procent.

Ett skäl till de höga räntorna är att kreditförluster är betydligt vanligare inom kreditkort än exempelvis bolån, men det är fortfarande en rejäl vinstaffär för banken.

Den dyraste krediten på listan har Resurs bank och Länsförsäkringar med en ränta på 17 procent men Länsförsäkringar har ingen avgift för automatuttag vilket Resurs bank har. Billigast är Skandiabanken med en effektiv ränta på 11 procent.

En genomgång av de olika bankernas villkor visar att man valt olika strategier för sina kort. Några av nischbankerna, exempelvis Skandiabanken, har en lågprisprofil med slopad årsavgift och förhållandevis låg ränta på kortkrediten.

Andra nischspelare lägger mindre vikt vid låg ränta och satsar istället hårt på bonussystem. Här finns både Ica-banken och Coop men också oljebolagen OKQ8 och Statoil.

Den mest generösa bonusen erbjuder de båda oljebolagen med 1 procent på allt man betalar med kortet (med undantag för köp i konkurrerande oljebolag). Bonusen kan lösas in till kontanter hos respektive bensinbolag.

Ica och Coop erbjuder en bonus på 0,5–1 procent på alla kortköp där den högre bonusen endast gäller inköp i den egna kedjans butiker.

Även Resurs Bank stoltserar på sin hemsida med ”bonuspoäng på alla köp” men det är sämre villkor och bonusen kan bara användas i bankens egen shop. Som belöning för kortköp för 190000 kronor kan man exempelvis få en radio för 1300 kronor.

Den enda storbank som erbjuder köpbonus är Handelsbanken med sitt Allkort. Här samlar man poäng som omvandlas till pengar som sätts in i en av bankens fonder. Bonusen är dock förhållandevis låg och motsvarar 0,2 procent av summan för kortinköpen.

LÄS MER: Experter varnar för onödiga kundkort.

När man ser bonusstrukturen hos uppstickarna kan man förstå bankernas iver att sälja kreditkort till sina kunder. OKQ8 och Statoil kan erbjuda 1 procent i bonus för varje köp och ändå tjäna pengar på sin kortverksamhet. För dem som inte erbjuder någon bonus blir detta istället till vinstmarginal. Frågan är bara hur länge handeln vill vara med i ”kortspelet” under de här förutsättningarna, det är nämligen handlaren som via inlösensavgiften bekostar hela kalaset.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: