Kreditkortssäkerhet

När du använder ett betal, bank eller kreditkort är det viktigt att du hanterar dina utgifter säkert. Visa, American Express och många av världens andra ledande kredit och betalkortsföretag utvecklar hela tiden nya tekniska lösningar för att höja säkerheten i systemen.

Visa, Master Card och andra branschledande aktörer har tillsammans utvecklat en ny säkerhetsstandard med ett chip på korten som ska ersätta magnetremsan. Chipteknologin gör det nästintill omöjligt att förfalska transaktioner.

I enstaka fall har kortinnehavare fått falska e-postmeddelanden, brev eller telefonsamtal där de uppmanas att lämna ut personliga detaljer kring sina bank, betalkort eller kreditkort. Det är viktigt att veta att Visa eller andra aktörer väldigt sällan eller aldrig kontaktar kortinnehavare direkt, vare sig via e-post eller via telefon, för att efterfråga personliga detaljer om ditt kort.

När du handlar med ditt kort finns några enkla tips att följa på dessa sidor för att ytterligare höja säkerheten:

På internet:
Ge endast ut ditt kortnummer till återförsäljare som du vet är välkända och pålitliga
Du kan bli ombedd att lämna ut ditt korts säkerhetskod, CCV koden – de tre siffrorna längst bak i sifferraden på baksidan av kortet. Ge handlaren den koden men lämna aldrig ut din PIN-kod
Behåll en översikt över dina transaktioner tillsammans med återförsäljarens adress och telefonnummer

Vissa handlare använder även en SSL kryptering för att öka din säkerhet, när SSL-kryptering är aktiverad syns en ikon i form av ett hänglås i statusfältet längst ner på din browser. På vissa webbläsare kan det hända att säkerhetsikonen inte syns. Om du vill dubbelkolla kan du högerklicka på en neutral yta på skärmen och därefter välja ”Properties”. I ett popupfönster anges att protokollet som används är ”Hyper-Text Transfer Protocol with Privacy” och det anges även vilken krypteringsnivå som används.

Granska transaktionshistoriken regelbundet. Kontakta alltid din betal, bank eller kreditkortsutgivare om du tror att en obehörig person har utfört en transaktion med ditt konto.

Låt aldrig någon annan ta del av din kontoinformation som du kanske sparar på olika sajter, detta kan vara till exempel ditt konto-ID, ditt säkerhets-ID eller ditt lösenord.

Skapa ett avancerat och unikt lösenord, ett exempel är att basera lösenordet på en textrad i din favoritlåt. Använd aldrig ett lösenord som är enkelt för andra att lista ut, exempelvis ditt födelsedatum eller namnet på din hund eller katt.

Håll alltid din dator och webbläsaren uppdaterade genom att installera de senaste säkerhetskorrigeringarna och uppdateringarna.

Försök att undvika att använda ditt bank, betal eller kreditkort när du använder en offentlig dator. Eftersom du inte äger datorn är det svårt att veta hur säker datorn är. Du bör alltså inte använda ditt kreditkort från datorer på exempelvis hotell, bibliotek, flygplatser eller internetkaféer.