Bankomat

Att tänka på när du använder en bankomat:
Låt aldrig någon se din kod när du tar ut pengar ur en bankomat, det finns ligor som har specialiserat sig på att stjäla kreditkort vid bankomater. En del av gruppen står bakom dig i kön och kontrollerar din kod och en annan del av gruppen följer sedan efter dig och stjäl ditt kort.
Det finns även vissa andra gruppen som klagar på att bankomaten inte fungerar och frågar om du kan pröva med ditt kort, detta kan också vara ett sätt att komma nära för att stjäla in kod.
Se ditt bankomat besök som något personligt, ingen ska se vad du gör.

Kreditkortets kod och säkerhet:
Nummer ett när det gäller kreditkort och säkerhet är att aldrig någonsin förvara ditt kreditkort tillsammans med koden som tillhör kortet. Detta kan låta som en självklarhet, men förvånansvärt många bryter mot denna grundregel när det gäller säkerhet och kreditkort. Om du förlorar din plånbok, där både kreditkortet och koden förvaras, är risken stor för att den som hittar plånboken kommer att pröva sig på ett uttag.

Låt aldrig en sådan brist i säkerheten göra det enkelt för tjuven. När du handlar med ditt kreditkort och knappar in koden, ska du också vara säker på att ingen försöker att se din kod. Håll för med handen så minskar du den risken. En annan säkerhetsåtgärd är att aldrig lämna ut din kod till någon annan, den är personlig och ska behållas för dig själv.

Anmäl alltid ett förlorat kreditkort omedelbart:
Om du mot förmodan skulle råka bli av med ditt kreditkort, trots att du följt alla krav om säkerhet: kontakta direkt spärrservice eller din kortutgivare eller bank för att spärra kreditkortet. Vänta inte till nästa dag, då tjuven direkt får en större chans att ta pengar från dig. Ett tips är att ha telefonnumret till spärrservice inprogrammerat på din mobil, så är du alltid säker. Detta gäller också när ditt kort fastnar i en bankomat.

Phishing och skimming när du använder bankomat:
Phishing och skimming är två termer som, dessvärre, har blivit allt mer välkända när det gäller kreditkort och säkerhet. Phishing betyder att någon försöker lura dig till att lämna ut ditt kreditkortsnummer antingen via mail eller via telefon. Skimming i sin tur betyder att någon kopierar magnetremsan på ditt kreditkort för att kunna tillverka ett nytt kreditkort att handla för, det är därför viktigt att du kontrolerar bankomaten innan du tar ut pengar ur en bankomat, så att ingen har monterat kamera och annan utrusning för att kopiera ditt kreditkort.