Batala på internet med kreditkort

Försäkra dig om att dina kortdetaljer krypteras innan de skickas över Internet – titta efter en nyckelsymbol eller ett lås längst ned på Internetsidan, eller kontrollera att webbsidans adress börjar med https:// snarare än http://

Vissa handlare använder även en SSL kryptering för att öka din säkerhet, när SSL-kryptering är aktiverad syns en ikon i form av ett hänglås i statusfältet längst ner på din browser. På vissa webbläsare kan det hända att säkerhetsikonen inte syns. Om du vill dubbelkolla kan du högerklicka på en neutral yta på skärmen och därefter välja ”Properties”. I ett popupfönster anges att protokollet som används är ”Hyper-Text Transfer Protocol with Privacy” och det anges även vilken krypteringsnivå som används.

Handla genom återförsäljare du känner till, eller undersök dem först för att försäkra dig om att de är pålitliga, sök på deras företagsnamn på google så hittar man ofta snabbt om det är något fuffens på gång.

Behåll en översikt över dina Internet-transaktioner tillsammans med återförsäljarens webbadress. Flertalet e-handelsföretag skickar e-postmeddelanden som sammanfattar köpets alla detaljer – försäkra dig om att du sparar dessa. Granska transaktionshistoriken regelbundet. Kontakta alltid din betal, bank eller kreditkortsutgivare om du tror att en obehörig person har utfört en transaktion med ditt konto.

Innan du godkänner köpet, läs igenom företagets policies för leveranser och returer som ska finnas på återförsäljarens webbsida. Kan otillfredsställande produkter sändas tillbaka? Om du inte hittar några polices kanske det kan vara en bra ide att vända sig till någon annan återförsäljare.

Kan du få pengarna tillbaka eller ett tillgodokvitto om det är fel på varan? Kolla upp köpvillkoren innan du trycker på bekräfta knappen!

Återförsäljarens hemsida ska också innehålla information om leveransen och kostnader för denna, vilka valutor som accepteras och vilka eventuella skatter som tillkommer.

Sök efter ett telefonnummer eller en e-postadress till företaget och skriv ner dem ifall du kommer på några frågor, försök även hitta ett organisationsnummer så du kan spåra företag om något skulle gå galet!

Du kan bli ombedd att lämna ut ditt korts säkerhetskod, CCV koden – de tre siffrorna längst bak i sifferraden på baksidan av kortet. Ge handlaren den koden men lämna aldrig ut din PIN-kod

Låt aldrig någon annan ta del av din kontoinformation som du kanske sparar på olika sajter, detta kan vara till exempel ditt konto-ID, ditt säkerhets-ID eller ditt lösenord.

Skapa ett avancerat och unikt lösenord, ett exempel är att basera lösenordet på en textrad i din favoritlåt. Använd aldrig ett lösenord som är enkelt för andra att lista ut, exempelvis ditt födelsedatum eller namnet på din hund eller katt.

Håll alltid din dator och webbläsaren uppdaterade genom att installera de senaste säkerhetskorrigeringarna och uppdateringarna.

Försök att undvika att använda ditt bank, betal eller kreditkort när du använder en offentlig dator. Eftersom du inte äger datorn är det svårt att veta hur säker datorn är. Du bör alltså inte använda ditt kreditkort från datorer på exempelvis hotell, bibliotek, flygplatser eller internetkaféer.