Var tredje svensk shoppar för nöjets skull!

28 augusti 2012

MasterCards senaste konsumtionsindex, genomförd av undersökningsföretaget YouGov, visar på stora skillnader i kvinnor och mäns shoppingvanor. Hälften av alla kvinnor shoppar gärna för nöjets skull, eller för att det får dem att må bättre. Endast 23 procent av männen svarar att de shoppar för nöjets skull. 9 av 10 män svarar att de framförallt shoppar för att de verkligen behöver något.

När svenskarna shoppar, föredrar 82 procent att betala med kort, en ökning med 6 procentenheter från föregående år. De flesta väljer att betala med ett betalkort där pengarna dras direkt från kontot, framför att använda ett kreditkort. De vanligaste orsakerna till att man väljer att betala med betalkort är att det är smidigt och enkelt, och att man ser direkt hur mycket pengar man gör av med.

”Vi strävar alltid efter att göra köptillfället så smidigt som möjligt för konsumenten. Det är därför glädjande att allt fler svenskar väljer att betala med kort. Sverige ligger också väldigt långt fram när det kommer till ett kontantlöst samhälle, med alla de fördelar det innebär som till exempel ökad spårbarhet och transparens”, säger Fred Conrads, vd för MasterCard i Norden och Baltikum.

Onlineshopping
När svenskar handlar på nätet är det böcker, resor och elektronik som lockar mest, visar MasterCards konsumtionsindex. Bland svenska män är elektronik det mest populära inköpet (54 procent), medan det bland kvinnor enbart är 18 procent som anger elektronik bland det de helst köper på nätet. Istället köper svenska kvinnor oftast böcker eller kläder (52 procent respektive 46 procent).

För Stockholmarna är det varken böcker, kläder eller elektronik som toppar listan över inköp på nätet, utan istället resor eller reserelaterade tjänster (55 procent). Stockholmarna är också de flitigaste kortanvändarna. Hela 87 procent av invånarna i huvudstaden föredrar att betala med kort när de shoppar.

Var tredje svensk anger att de oftast köper underhållning i form av musik, spel eller film på nätet och störst är denna siffra bland svenskar i åldrarna 18-34 år (39 procent).

”Att göra inköp på nätet är en naturlig del av många svenskars vardag och det är viktigt att det går snabbt och enkelt att betala. Just nu håller vi på att implementera vår nya tjänst PayPass Online i Sverige, som kommer att göra det mycket enklare att bland annat avsluta ett köp på nätet”, säger Mats Taraldsson, chef för affärsutveckling på MasterCard Norden och Baltikum.

Kortbetalning populärt på restaurangbesöket
Även när svenskar är ute och äter betalar de helst notan med kort snarare än kontanter. 66 procent anger kort som det främsta betalningssättet vid restaurangbesök. Svenskar föredrar att dela notan rakt av eller att betala varannan gång snarare än att enbart betala för vad man själv ätit och druckit. 15 procent av kvinnorna uppger att de låter sin partner betala då de är ute, enbart 2 procent av männen uppger samma sak.


Fakta från undersökningen
38 procent av kvinnorna uppger att de shoppar för nöjets skull, 23 procent av männen.
Av unga mellan 18-34 år är det 46 procent som gärna shoppar för nöjets skull, mot enbart 14 procent av de över 65 år.
Av de som uppger att de shoppar för nöjets skull finns flest i gruppen som tjänar under 200 000 (35 procent).
28 procent av de som tjänar mer än 500 000 shoppar för nöjets skull.
Den vanligaste anledningen till att shoppa är dock den samma för alla kategorier; vi svenskar shoppar främst för att vi behöver något.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: